Smaragd.

Smaragd kristall i kvarts.

Smaragd är en eftertraktad ädelsten, goda slipade smaragder kan kosta mer än diamanter! Mineralogiskt är smaragd en grön beryl, den hittas många platser runt om i världen, också t.ex. i Norge!

 

Koppar.

Koppar; Michigan, USA.

Koppar är et metal som oxiderar lätt till malakit och andra kopparmineral, därför hittas metalliskt koppar bara et fåtal platser i världen. En klassisk lokalitet finns i USA, närmare bestämd i Michigan, där stora flak och kristaller av koppar har hittats under många år.

Metallet har bildats på tunna sprickor i basalt, basalten har skyddat mot oxidering tills erotion har förd kopparen upp till ytan. Indianer samlade tidigare kopparbiter som dom nyttjade till verktyg och smycken.

Aventurin.

Aventurin är en grön, massiv kvartsvariant där grönfärgen kommer från inklutioner av grön glimmer. Många förekomster runt om i världen, också här i Norden.

Hematit.

Hematit är en vigtig järnmalm med upp till 60% järn - det känner man på tyngden av stenen! Några platser hittar man hematit av slipkvalité som dessa stenar. Stora förekomster i Sverige.